НАП събра 4 млн. лева от имоти, давани под наем чрез Airbnb

7 декември 2021, 17:18 473

От приходната агенция напомнят, че при краткосрочно предоставяне на недвижим имот чрез онлайн платформа собственикът дължи определени данъци и осигурителни вноски

Над 4 млн. лева доход са декларирали собственици на имоти, които се предоставят на туристи за краткосрочно настаняване чрез платформата Airbnb, съобщават от Националната агенция за приходите.

От приходната агенция напомнят, че при краткосрочно предоставяне на недвижим имот чрез онлайн платформа собственикът дължи определени данъци (патентен данък, или данък върху доходите на физическите лица, или корпоративен данък, или ДДС), както и осигурителни вноски. Тази дейност представлява хотелско настаняване и в повечето случаи се определя като „търговска“ по смисъла на Търговския закон и подлежи на задължителна регистрация по ЗДДС за т.нар. услуги, данъкът за които е изискуем от получателя. Това е така, тъй като наемодателите ползват посредническите услуги на платформи в качеството им на получатели на облагаема доставка на услуга, която се извършва на територията на страната, а се предоставя от чуждестранно лице (онлайн платформата), установено в друга държава. След регистрация за лицето възниква задължение за подаване на ежемесечни справки-декларации по ДДС, както и Дневник продажби и Дневник покупки.

В случая с Airbnb, благодарение на съществуващите инструменти за международно сътрудничество, чрез данъчната администрация на Ирландия НАП получава информация за всички български потребители, които са отдавали краткосрочно имоти чрез платформата. Данъчните имат достъп до данни за имотите, адресите им, както и размера на платените комисионни за посредническата услуга. На база получената информация за периода 2015 – 2019 г. са започнати контролни производства спрямо лица, за които е бил установен риск от недеклариране на получени суми от краткосрочно отдаване под наем на недвижим имот чрез Airbnb. В хода на тези производства лицата доброволно са декларирали доходи в размер над 4 млн. лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент