НАП с информационна кампания за онлайн търговците

11 октомври 2021, 11:27 472

Целта на приходната агенция е да насърчи добрите практики в онлайн търговията и да предостави разяснения за потребителите

Националната агенция за приходите (НАП) стартира информационна кампания, насочена към онлайн търговците и потребителите на стоки и услуги в интернет, съобщават от агенцията. С инициативата НАП цели да разясни в кои случаи онлайн продажбите подлежат на облагане и да насърчи доброволното деклариране на приходи.

В рамките на кампанията потребителите ще бъдат насърчавани да избират само надеждни търговци, а ако случайно попаднат на ненадеждни – да подадат сигнал в приходната агенция.

Чрез страниците на НАП във „Фейсбук“ „Влез в час с данъците и „Вземи си касовата бележка“ агенцията вече разяснява правата и задълженията на интернет търговците и онлайн потребителите, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

Потребителите трябва да знаят, че при пазаруване онлайн е необходимо да получат платежен документ за покупките си. Изисквайки касова бележка, те гарантират потребителските си права и намаляват риска от укриване на приходи от страна на търговците, напомнят от НАП.

Тримесечната кампания ще бъде подкрепена от известни личности, част от които експерти в онлайн търговията. Те ще споделят опита си както като потребители, така и като представители на бизнеса. 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент