НАП разкри близо 10 000 онлайн търговци, укриващи данъци

26 януари 2021, 11:53 1062

Данъчните вече следят пратките както от България, така и от чужбина

Националната агенция за приходите е разкрила близо 10 000 физически лица, действащи като онлайн търговци, които не са декларирали в пълен размер данъците си за 2020 г. Това научи в. „Телеграф“ от приходното ведомство, предаде БТА.

НАП следи всички продажби в мрежата от няколко години насам, след като онлайн търговията значително се разрасна. Данъчните получават информация от куриерите за всички доставки, които са платени с наложен платеж. От тази година, чрез Български пощи, ще се следят и пратките към чужбина.

След като получат информация от куриерите и от Български пощи, данъчните я сравняват с това, което е декларирано в годишните данъчни декларации. Ако бъде уставено разминаване, лицата в нарушение получават обаждане от НАП. В телефонния разговор им се напомня, че имат задължения към фиска и че трябва да си пуснат нова или коригираща декларация, за да обявят своя реален доход от търгуване по интернет.

От близо 10 000 лица, хванати в нарушение, данъчните са се свързали със 7 707 души. От тях 4 682 са заявили доброволно желание да декларират реалните си доходи. По последни данни за момента това са направили 2 870 от тях. Те са декларирали допълнителен доход в размер на над 25 млн. лева и дължим данък за довнасяне в размер на 2,4 млн. лева. Така данните сочат, че средно по 8 700 лева на човек не са били декларирани.

Данъчните подчертават, че не всеки, който продава стоки онлайн, е задължен да декларира доходите си от тези продажби. Ако например става въпрос за инцидентна продажба на лична вещ, тези сделки не подлежат на данъчно облагане. Ако обаче се действа като търговец по занятие, дори и без регистрация като такъв, тогава данъци се дължат, и то със ставката от 15%, която важи за еднолични търговци.

От НАП напомнят, че ако лицата не си декларират дължимия данък, следват действия от тяхна страна – проверки и ревизии. Те съветват лицата, извършващи дейност като онлайн търговци, да се регистрират като предприятие или едноличен търговец, тъй като по този начин ще могат да си приспадат повече разходи от облагаемия доход.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент