НАП пусна нова услуга с API за подаване на уведомление за промяна на работодател

5 април 2024, 10:04 143

Предоставената възможност е алтернативна и не отменя възможността за заявяване/получаване на услугите по досегашния ред

НАП предоставя допълнителна услуга за подаване на данни с уведомление за промяна на работодател (чл. 123, ал. 1 от КТ) чрез публичен приложно-програмен интерфейс (API) или чрез комуникация на ниво система – система.

Предоставянето на възможност за подаване на информацията към НАП чрез API не прекратява възможността за нейното подаване чрез прикачване на файлове за подаване на уведомление по чл. 123, ал. 1 от КТ по досегашния ред чрез съществуващата услуга, подчертават от приходната агенция.

Какво представлява услуга за подаване на данни и получаване на информация чрез API?

Услугата дава възможност за подаване на данните и получаване на информация автоматизирано чрез свързване на клиентските системи със системите на НАП, без да има необходимост подаващият информацията да влиза в портала на НАП и да зарежда файлове.

Какво е необходимо, за да се използва услугата?

„Необходимо е да се обърнете към разработчиците на Вашата информационна система, които следва да разработят частта за свързване на информационната система със системата на НАП чрез API ключ“, обясняват от НАП.

Как да се получава API ключ?

„За да получите API ключ, е необходимо да имате квалифициран електронен подпис на физическо лице или такъв на физическо лице, асоциирано с юридическо“, поясняват от приходната агенция.

Получаването на API ключа е услуга, която е достъпна в Портала за електронни услуги на НАП в меню „Управление на достъпи „система – система“: „Достъп до услуги на НАП през API“. Чрез избор на бутон „Ново заявление за достъп до АPI“ се визуализира заявление, което трябва да се попълни, да се подпише с КЕП и да се подаде чрез портала към НАП. След подаването на заявлението се генерира автоматично API ключ. Той е активен до датата на деактивирането му през портала, но не повече от 365 дни от датата на неговото заявяване и генериране. Преди изтичането му ще получите нотификация за смяната му.

От НАП подчертават, че API ключът следва да се копира и запише на сигурно място, защото след напускането на тази услуга няма да се визуализира повече.

Повече информация за подаване на данни чрез API можете да намерите тук.

Указанията и документацията за работа с API на НАП можете да намерите след оторизация в портала тук.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент