НАП пусна нова е-услуга: „Искане за издаване на удостоверение за приложимо осигурително законодателство“

11 януари 2022, 11:31 759

Услугата предоставя възможност за избор на формуляр – в зависимост от типа на задълженото лице

Националната агенция по приходите продължава да разширява обема на предлаганите електронни услуги на сайта си. Най-новата електронна услуга е искането за издаване на удостоверение относно приложимо законодателство в областта на социалната сигурност, което се прилага по отношение на притежателя (удостоверение А1), както и уведомление.

Услугата „Искане за издаване на удостоверение за приложимо осигурително законодателство А1/Уведомление“ е достъпна с персонален идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис ( КЕП). Намира се в група „Удостоверения и копия на документи“ в Портала за електронни услуги на НАП.

В зависимост от типа на задълженото лице, услугата предоставя възможност за избор на формуляр. Потребителите могат да попълват необходимите данни, съгласно избрания формуляр на искането/уведомлението, да прикачват документи и да ги подават. 

За получаване на достъп до е-услугата от упълномощено лице е необходимо да бъде подадено отново „Заявление за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице“ или „Известие за подаване на документи по електронен път и ползване на електронните административни услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент