НАП публикува предварително попълнените данъчни декларации

9 март 2022, 10:04 415

Данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2021 г., приключва на 3 май

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица вече са достъпни в Портала за електронни услуги на НАП, съобщава се в сайта на приходната агенция.

Потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис ( КЕП) имат достъп до въведената информация относно: получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари; доходи от наем – при отдаване на имот на юридическо лице; доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“; внесени лични вноски за осигурителен стаж  при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от онлайн продажби и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца; ползвани данъчни облекчения чрез работодател.

От НАП съветват потребителите да прегледат внимателно предварително попълнената данъчна декларация, преди да я потвърдят.

Приходната агенция напомня, че данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2021 г., приключва на 3 май. На 30 юни изтича срокът за подаване на годишните данъчни декларации от физически лица, които извършват дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на облагане (по чл. 50 от ЗДДФЛ).

Лицата, които подадат годишните си декларации електронно до 31 март, ползват отстъпка до 500 лева от данъка за довнасяне, ако нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията и ако са внесли пълния размер на данъка за довнасяне в същия срок.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент