НАП публикува насоки за ползване на отстъпката от 25 ст. за литър гориво

1 юли 2022, 14:53 2069

Крайните потребители ще ползват отстъпката от 25 ст. за литър гориво три дни след публикуването на бюджетната актуализация в Държавен вестник

Крайните потребители на горива ще имат възможност да се възползват от отстъпката от 25 стотинки за литър гориво (бензин А95, дизел, газ или пропан-бутан) три дни след като измененията на Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ) бъдат обнародвани в Държавен вестник, посочва се в сайта на НАП.

От приходната агенция напомнят, че компенсацията ще се дава при зареждане с гориво на леки автомобили от категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, които са собственост на физически лица. За да се възползват от отстъпката, те следва да предоставят малкия талон на своето превозно средство. Друго важно условие е видът на горивото да е с най-ниската цена, т.е. при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка, намалението от 25 ст. за литър няма да може да бъде приложено.

Отстъпката ще се предоставя само от бензиностанциите, които са се съгласили да я дават. Няма да има ограничения в броя на зарежданията и количеството гориво.

Компенсацията ще бъде начислявана като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество гориво на касата на бензиностанцията, без значение дали е платено в брой, или с карта. За горивото с отстъпка бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще бъдат вписани регистрационният номер на превозното средство, видът и количеството на зареденото гориво и отстъпката от 25 ст. на литър. На мястото на името и адреса на получателя в разширения фискален бон се посочва: „Получател за компенсация за гориво по ЗДБРБ“, а на мястото на идентификационния номер на получателя: „0000000025“.

За да получат сумите за компенсация, бензиностанциите трябва да съставят отделен отчет за издадените разширени фискални бонове. Те следва да изготвят и протокол, с който да начислят ДДС за извършените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в своя Дневник продажби. Заедно с това, до 14-о число на месеца, следващ месеца на предоставяне на компенсациите, те следва да подадат по електронен път в НАП декларация, с която да поискат компенсациите, които са предоставили. Посочената сума се възстановява в рамките на 10 дни след изтичане на крайния срок за подаване на справка-декларация по ДДС за съответния период – 14-о число на месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент