НАП проверява собственици на скъпи имоти

30 ноември 2020, 00:00 649

220 души са попаднали в полезрението на данъчните за текущата година

НАП ще извърши проверки и ревизии на 220 души, закупили скъпи имоти през 2019 г., предава БТА.

Приходната администрация ще проверява доходите на тези лица и това дали те им позволяват покупката на луксозните имоти. През изминалата година беше зададен стойностен праг от 500 000 лева, но в момента заради усложнената икономическа обстановка той може да бъде свален. От НАП заявяват, че би било грешка хората да мислят, че ако са закупили недвижимо имущество на стойност под 500 000 лева, това означава, че остават извън полезрението на агенцията.

В хода на проверката данъчните установяват какви официалните доходи на лицата и какви са разходите за покупка и поддръжка на притежаваното имущество. До преди няколко години проверяваните често посочваха, че източникът на средствата им са заеми от роднини. Поради това вече е задължително в годишните данъчни декларации да се обявяват получени от роднини и приятели заеми през предходната година в размер над 10 хил. лв., както и остатъци по заеми от последните пет години в размер над 40 хил. лв.

В голяма част от случаите НАП установява, че доходите имат напълно легален източник – например наследство. По желание хората могат да посочат в годишните си декларации необлагаемите доходи, като в такъв случай от приходната агенция няма да извършват проверка.

 

 

 

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент