НАП проверява собственици на имоти, които ги отдават чрез платформи като Booking и Airbnb

2 декември 2020, 00:00 886

Данъчните могат да изискват и достъп до профила на собственика

В последните месеци от Националната агенция по приходите (НАП) активно се извършват проверки за укриване на доходи от страна на лица, които отдават имотите си през интернет платформи, пише в. „Труд“, предава БТА.

Проверяваните лица дават под наем свое недвижимо имущество чрез популярни сайтове като Booking и Airbnb. За последните месеци значителен брой лица са получили писма от приходната агенция, в които се иска информация както за действащите, така и за закритите им банкови сметки. От НАП изискват данни и за лицата, отдаващи апартаменти за временно ползване, ако те са различни от собствениците.

В отговор на писмата от приходната агенция лицата следва да посочат по какъв начин получават парите си от отдаването под наем – по банков път или в брой. Освен това данъчните изискват информация за броя на резервациите и получените за тях суми, като собствениците следва да отразяват това в табличен вид, отчитайки дейността си по години. Данъчните изискват информация и за произхода на средствата, с които е закупен отдаваният под наем имот. При отказ от страна на проверяваните лица от НАП заявяват, че ще прибегнат до искане за разкриване на банкова тайна.

От приходната агенция настояват потребителите да предоставят данни за достъп до съответната платформа като потребителско име и парола. При проверка на акаунта присъства освен проверяваното лице и специалист. НАП си сътрудничи и със самите онлайн платформи, но не може да получава данни относно достъпа на потребителите без тяхното изрично съгласие.

В последните месеци от НАП активно проверяват и лица, продаващи стоки чрез куриерски фирми, като оборотът, при който данъчните започват проверка, рязко е спаднал – от 10 000 лева на година преди до около 2 000 лева.

 

 

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент