НАП проверява почти 900 заведения, получили оборотни средства

3 февруари 2022, 10:42 452

Около 70 заведения не са преставили отчет и необходими документи за отпускането на помощта

Националната агенция за приходите (НАП)  извършва проверки на 861 фирми, получили финансова помощ по първа и втора фаза на програмата „Подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки“, съобщават от агенцията.

В писмо до медиите от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ) съобщиха, че оказаната им помощ по програмата с оборотен капитал в крайна сметка се е оказала заем, който НАП сега изисква обратно.

От НАП отговарят, че проверките са наложителни, за да се установи дали са спазени всички изисквания и условия за получаване на финансова помощ, както и да ли получените средства са усвоени и изразходвани по предназначение.

Около 66 от проверяваните дружества не се представили отчет за изразходените средства, не са описали извършените рзходи и не са подали декларация за липсва на друго публично финансиране. В такива случаи разходите на фирмите няма да бъдат верифицирани и дружествата ще трябва да възстановят получената помощ.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент