НАП проверява лицата, търгуващи онлайн

23 декември 2020, 12:45 856

Данъчните се правят на клиенти

Онлайн търговци са проверявани от служители на НАП, които се представят за клиенти, предава БТА.

Данъчните поръчват стоки онлайн, като до този момент са направени 241 такива проверки. В 65 от случаите търговецът е хванат в нарушение, става ясно от онлайн семинар на НАП.

По време на събитието шефът на дирекция „Комуникации“ в НАП Росен Бъчваров предлага информацията за дължимите от търговците данъци да достига до максимален кръг хора. Практика в други държави е, когато лице качи поредна обява за продажба в сайт, да получава съобщение, че онлайн търговият е облагаема дейност.

Данъци не се дължат, ако се продават стари вещи, но ако вещ е закупена с цел препродажба, то налог трябва да бъде платен.

В момента у нас НАП получава информация от куриерските фирми за изпратените от хора и фирми стоки с наложен платеж. По този начин през 2020 г. всички с приходи от онлайн продажби за над 5 000 лв. са били проверявани. 9268 от тях са потърсени по телефона, за да им бъде напомнено, че трябва да платят данъците си. 37% от тях са подали данъчни декларации, в които са обявили задължения за общо 25 млн. лв. На останалите предстои да бъдат направени проверки и ревизии, посочват от приходната агенция.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент