НАП предлага електронни фактури да заменят хартиените

25 февруари 2021, 16:46 1199

Идеята е изготвянето на фактури от страна на предприятията да се извършва изцяло онлайн и приходната агенция да получава в реално време информация за тях

Един от основните приоритети на Националната агенция за приходи (НАП) през 2021 г. е изготвянето на концепция за въвеждане на електронно фактуриране в България. Идеята е изготвянето на фактури от страна на предприятията да се извършва изцяло онлайн и НАП да получава в реално време информация за тях, съобщава „Труд“.

Наскоро НАП и представители на бизнеса постигнаха съгласие онлайн търговците да не използват касови апарати, а да отчитат оборота си, изпращайки данни директно до приходната агенция чрез софтуер. Идеята за въвеждане на електронни фактури ще бъде поредната стъпка към премахването на хартиените документи, които предприятията си разменят и съхраняват.

Специализираният софтуер, чрез който ще се издават електронните фактури, може да бъде разработен от НАП или от частни компании, които в момента предлагат подобни софтуери.

Идеята за въвеждане на електронно фактуриране не е нова. Тя е била обсъждана и преди с бизнеса, но без да се стига до съгласие по темата. Основното опасение на някои предприятия е, че приходната агенция ще получава в реално време информация за издадените от тях фактури – за клиента, стоката и цената. Но и понастоящем НАП получава тази информация, макар и с известно забавяне, при подаване на справките и декларациите по ДДС.

Предприятията, които плащат данъците си съвестно, не би следвало да имат притеснения за по-бързото получаване на информация от НАП. За недобросъвестните обаче това ще ограничи възможностите за укриване на налози. Например с въвеждането на електронно фактуриране те няма да могат да издават фактури със задна дата, с които да оправдават разходите си.

Идеята за въвеждане на електронно фактуриране предстои отново да бъде обсъдена на среща между НАП и бизнеса, за да бъде уточнен и въпросът дали то да бъде задължително, или пожелателно за всеки търговец.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент