НАП подобри капацитета си за извършване на компютърни разследвания на данъчни измами

26 февруари 2021, 16:00 642

Основната цел е да се повиши събираемостта на данъчни задължения

НАП е реализирал успешно проекта „Подпомагане на борбата с данъчни измами и сивата икономика в Република България чрез подобряване на техническата обезпеченост на НАП за извършване на компютърни разследвания“, става ясно от съобщение на интернет страницата на приходната агенция. Проектът, осъществен в периода 01.02.2019 г. – 01.02.2021 г., е съфинансиран от ЕС – посредством подписано споразумение за отпускане на безвъзмездна финансова помощ по Програма Еркюл III на Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

Основната цел е да се повиши събираемостта на данъчните задължения, както и да се ограничат загубите за националния бюджет и бюджетите на други държави членки на ЕС. Проектът ще допринесе за защитата на финансовите интереси както на България, така и на Съюза.

В рамките на инициативата е закупено оборудване (хардуер и лицензи за софтуер) за нуждите на ИТ-Форенсик лаборатории/работни места в структурите на НАП. Освен това е проведено и специализирано обучение на служители на приходната администрация за работа с придобития софтуер. Функционирането му ще подобри сътрудничеството между НАП и други правоохранителни органи – чрез ИТ-Форенсик разследвания на национални и трансгранични схеми за данъчни измами от мултидисциплинарни екипи. Не на последно място – ще се осигури възможност за подаване на информация към други страни членки на ЕС, събрана с помощта на ИТ-Форенсик средства, отнасяща се до загуби за техните национални бюджети.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент