НАП подновява поддържането на регистъра на хазартно уязвими лица

9 декември 2022, 10:20 400

Услугата ще е достъпна от 12 декември

Националната агенция за приходите (НАП) подновява поддържането на регистъра на хазартно уязвими лица от 12 декември. Той не е публичен, като достъп до него имат само ограничен брой служители, определени от изпълнителния директор на приходната агенция и хазартните оператори. Искане за вписване в регистъра може да подаде всеки, който смята, че не може да контролира както времето, прекарано в хазартни игри, така и средствата, които изразходва за участие в тях, съобщиха от НАП.

От 12 декември 2022 г. НАП ще предостави за ползване нова електронна услуга с наименование „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“, която ще е достъпна чрез портала за електронни услуги на приходната агенция в раздел „Хазарт“. Това ще става с квалифициран електронен подпис ( КЕП) на задълженото или упълномощено от него лице.

За получаване на достъп до новата електронна услуга следва да е подадено заявление за ползване на електронните услуги, предоставяни от НАП с КЕП на упълномощено лице със заявен и потвърден пълен достъп до услугата „Предоставяне на справка за уязвимите лица от регистъра по чл. 10г, ал. 1 от Закона за хазарта“, съгласно Правилата за ползване на електронните услуги на НАП, предоставяни с квалифициран електронен подпис.

Чрез електронната услуга упълномощените лица от ОХИ могат след въвеждане на идентификатор на физическо лице да направят справка дали посоченото от тях лице е вписано в регистъра по чл. 10г от ЗХ.

НАП ще предостави и услуга от типа „система-система“, чрез която системите на организаторите на хазартни игри ще могат да извършват автоматизирано справки в регистъра по чл. 10г от ЗХ след предоставяне на токън от НАП и съответната интеграция. За целта НАП ще предостави в най-скоро време технически спецификации и указания на заинтересованите организатори на хазартни игри.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент