НАП обяви промени в електронната услуга „Подаване на стандартизиран одиторски файл"

16 август 2023, 12:41 397

Те са във връзка с оптимизиране на функционалностите при подаване на стандартизиран одиторски файл в големи размери и извършване на корекции

Във връзка с оптимизиране на функционалностите при подаване на стандартизиран одиторски файл в големи размери и извършване на корекции, считано от 17.08.2023 г. се променя процесът по приемане и обработка на стандартизирания одиторски файл, съобщават от НАП.

След като стандартизираният одиторски файл бъде подписан и подаден в xml формат чрез електронната услуга (ЕУ) на НАП, същата връща на клиента потвърждение за получаване на файла с входящ номер, дата и час на получаване.

След като полученият чрез е-услугата стандартизиран одиторски файл бъде валидиран и обработен, клиентът получава съобщение за резултата от обработката.

В случай че в резултат на обработката на файла се установят проблеми, чрез електронната услуга се изпраща на клиента съобщение, в което се описват установените грешки.

Съгласно чл. 102, ал. 4 от ДОПК, клиентът е длъжен в 7-дневен срок да подаде отговарящ на изискванията файл.

Корекция на вече подаден файл може да се извършва само в срока за подаване – до 15-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнася файлът.

След като изтече срокът за подаване, клиентът може да подава стандартизиран одиторски файл само в случай, че не е подал информация за съответния месец и за съответния електронен магазин.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент