НАП напомня: До края на януари предприятията подават декларация за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2022 г., ако са удържали авансов данък

19 януари 2023, 11:46 383

Декларацията се подава единствено по електронен път, чрез Портала за електронни услуги на приходната агенция

До края на януари 2023 г. всички предприятия и самоосигуряващи се лица, които през последното тримесечие на 2022 г. са изплащали доходи по извънтрудови правоотношения на физически лица, наем или доходи от други източници по чл.35 от ЗДДФЛ и са удържали авансов данък върху тези доходи, следва да подадат декларация за дължими авансови данъци по чл.55 от ЗДДФЛ и чл.201 от ЗКПО, напомнят от НАП.

Декларацията се подава единствено по електронен път, чрез Портала за електронни услуги на приходната агенция.

Формулярът за дължими данъци за четвъртото тримесечие на 2022 г. се представя в НАП и за окончателните данъци, удържани върху доходите на чуждестранни физически лица в България, както и за окончателните данъци, дължими от местни и чуждестранни физически лица.

Декларацията се подава и за данъци при източника по ЗКПО, например данъци върху дивидентите и ликвидационните дялове в полза на чуждестранни дружества и местни юридически лица, които не са търговци, в т.ч. и общините.

Предприятията и самоосигуряващите се лица – платци на доходи от наем или от управление и контрол, които се облагат с окончателен данък по ЗДДФЛ или данък при източника по ЗКПО, начислени и/или изплатени в полза на лица, които са местни за друга държава членка, предоставят в НАП информация за тези доходи със същата декларация.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент