НАП напомня: До 31 януари можем да променим вида на осигуряването си

17 януари 2022, 12:05 565

За целта е необходимо подаване на декларация по утвърден образец в офис на НАП или чрез е-услугите на приходната агенция

До 31 януари е срокът, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция за приходите. Всички самоосигуряващи се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии“ на Държавно обществено осигуряване ( ДОО), а по избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство“.

Самоосигуряващите се лица, избрали да внасят осигурителни вноски и във фонд „Общо заболяване и майчинство“, могат да се ползват от всички осигурени социални рискове на ДОО (с изключение на трудова злополука и професионална болест и безработица). Друг вариант за тях е да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт). От НАП напомнят, че в този случай самоосигуряващите се лица нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане, както и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и други, които са изплащани от ДОО.

Видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец в офис на НАП по постоянен адрес или чрез електронните услуги на приходната агенция (с ПИК или КЕП).

От приходната агенция напомнят също, че при прекъсване и възобновяване на съответната трудова дейност, както и при започване на друга такава от самоосигуряващото се лице, през календарната година не може да се променя вече избраният и деклариран вид осигуряване.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент