НАП напомня: До 31 октомври се подават декларациите за дължими данъци за третото тримесечие на 2022 г.

19 октомври 2022, 10:56 589

До 31 октомври се декларира и авансовият данък за доходите от наем, от друга стопанска дейност и от други източници, удържан върху доходи, изплатени през третото тримесечие

Всички дружества и самоосигуряващи се лица, които са изплатили доходи на физически лица (извън тези по трудов договор) и които са задължени по закон да удържат данък, следва да подават декларации за дължими данъци за третото тримесечие на 2022 г. в срок до 31 октомври, напомнят от НАП.

Декларацията по чл.55, ал.1 от ЗДДФЛ и по чл.201, ал.1 от ЗКПО се подава в сроковете за внасяне на дължими данъци. До последния ден на октомври 2022 г. се декларира и авансовият данък за доходите от наем, от друга стопанска дейност и от други източници, удържан върху доходи, изплатени през третото тримесечие. Формулярът се подава и от физически лица, ако дружеството или самоосигуряващото се лице, което е платец на дохода, не е задължено да удържа и да внася данък. Дължимите данъци следва да се декларират в приходната агенция в срок до края на месеца, следващ тримесечието, през което доходът е бил придобит. За приходи от наем или друга стопанска дейност, придобити от физически лица през третото тримесечие, срокът е до 31 октомври.

В НАП се подава декларация за дължими данъци и за окончателните данъци, които се удържат върху доходите на чуждестранни физически и юридически лица, както и за окончателните данъци върху доходите от дивиденти и ликвидационни дялове, разпределени на местни и чуждестранни физически лица, на чуждестранни юридически лица (когато данъкът е дължим) и на местни юридически лица, които не са търговци, в т.ч. и общини.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент