НАП напомня: До 31 март физическите лица ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне по ГДД

23 март 2022, 15:05 624

За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, да внесат целия размер на данъка за довнасяне до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения

Наближава крайният срок, в който физическите лица могат да ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, те трябва да подадат декларацията си по електронен път най-късно до 31 март, да внесат целия размер на данъка и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения, напомнят от НАП.

От приходната агенция посочват, че най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през Портала за електронни услуги, които са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис ( КЕП).

От началото на март на сайта на НАП е достъпна предварително попълнена данъчна декларация, в която са въведени данни за получените през изминалата година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем (при отдаване на имот на юридически лица), доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направени лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от онлайн продажби и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

От НАП съветват потребителите да прегледат внимателно предварително попълнената данъчна декларация, преди да я потвърдят, и ако е необходимо – да я допълнят или коригират.

За 2022 г. срокът за деклариране на доходите и плащане на данъка за довнасяне е до 3 май. Данъчните декларации могат да се изпратят както по електронен път, така и по пощата, или да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където се издава входящ номер.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент