НАП напомня: До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2022 г. доходи на физически лица

Милен Николов
Редактор
13 февруари 2023, 09:45 525

Справките за платените суми се представят в НАП по електронен път

До 28 февруари предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили през 2022 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят в НАП по електронен път справки за платените суми, съобщават от приходната агенция.

През настоящата година има промяна в данните, които трябва да се впишат в справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ. Заедно с изплатените през 2022 г. заплати и удържаните данък и задължителни осигурителни вноски работодателите трябва да декларират и определени необлагаеми доходи, които са предоставили. Сред тези доходи са предоставени на служителите ваучери за храна, освободени от облагане с данък върху социалните разходи по Закона за корпоративното подоходно облагане, изплатените обезщетения за първите три дни от болничния, еднократните помощи в размер до 2 400 лв. за раждане или осиновяване на дете, сключване на брак и др.

В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се декларират изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък, като например дивиденти и ликвидационни дялове, облагаеми парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др., доходи от прехвърляне на права и имущество и други необлагаеми доходи, които са подробно описани в чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ. Промените, които са в сила от 01.01.2023 г. и са свързани с информацията за доходите от извънтрудови правоотношения, ще се прилагат за доходи, изплатени през 2023 г., и няма да се отразяват в справката по чл. 73, ал. 1 за 2022 г.

На сайта на НАП има клиентско приложение, което улеснява подаването на справките. Работодателите могат да видят декларираните от тях данни чрез две е-услуги, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) и квалифициран електронен подпис ( КЕП).

Получените в НАП данни ще бъдат въведени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще бъдат достъпни в Портала за електронни услуги в началото на месец март.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент