НАП напомня: До 28 февруари работодателите подават справки за изплатени през 2021 г. доходи на физически лица

9 февруари 2022, 11:38 478

Справките се подават изцяло по електронен път, чрез е-услугите на приходната агенция

До 28 февруари е срокът, в който предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплащали през 2021 г. доходи на физически лица, включително и от трудови правоотношения, са длъжни да представят по електронен път в НАП справки за платените суми. Това се посочва в съобщение в сайта на приходната агенция.

В справката по чл. 73, ал. 6 от ЗДДФЛ работодателите обявяват изплатените през изминалата година облагаеми доходи по трудови правоотношения, както и удържаните през годината данък и задължителни осигурителни вноски. 

В справката по чл. 73, ал. 1 от ЗДДФЛ се обявяват изплатените през годината доходи, удържаните данък и задължителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правоотношения, упражняване на свободна професия, авторски и лицензионни възнаграждения, наем или друго възмездно предоставяне за ползване на права или имущество, доходи от други източници, доходи, подлежащи на облагане с окончателен данък, доходи от прехвърляне на права и имущество и други необлагаеми доходи, изчерпателно изброени в ЗДДФЛ.

На сайта на НАП има клиентско приложение, което улеснява подаването на справките. Работодателите могат да видят декларираните от тях данни чрез две е-услуги, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) и квалифициран електронен подпис ( КЕП).

Получените в НАП данни ще бъдат въведени в предварително попълнените данъчни декларации, които ще бъдат достъпни в Портала за електронни услуги в началото на месец март.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент