НАП напомня: До 15 ноември е срокът за коригиране на декларирани авансови вноски

7 ноември 2022, 14:23 545

На 1 декември изтича и срокът за плащане на месечната авансова вноска за декември, както и на тримесечната – за третото тримесечие на 2022 г.

На 15 ноември изтича срокът, в който предприятия и физически лица, извършващи дейност като търговци по смисъла на Търговския закон, включително и едноличните търговци и регистрираните земеделски стопани, избрали да се облагат с данък върху годишната данъчна основа, имат възможност да коригират размера на декларираните от тях авансови вноски за корпоративен данък или данък върху доходите за 2022 г., напомнят от НАП.

От приходната агенция уточняват още, че на 1 декември изтича и срокът за плащане на месечната авансова вноска за декември, както и на тримесечната – за третото тримесечие на 2022 г.

Юридическите лица, чиито нетни приходи от продажби за 2020 г. надвишават сумата от 300 000 лева, имат задължение да правят авансови вноски за корпоративен данък – месечни и тримесечни. Те се определят на база прогнозната данъчна печалба за текущата година. Месечните вноски се внасят при нетни приходи от продажби за годината преди предходната над 3 000 000 лева, а тримесечни – от 300 000,01 до 3 000 000 лева включително.

Анализите на НАП показват, че има случаи, при които прогнозираните авансови вноски се оказват по-ниски или по-високи от дължимия годишен данък, което може да доведе до начисляване на лихви или надвнесен данък. Поради тази причина е въведена възможност предприятията сами да увеличават или да намаляват своите авансови вноски през годината, когато установят, че те ще се различават значително от дължимия годишен данък.

Увеличението или намалението на авансовите вноски се ползва след подаване на декларация за промяна – по електронен път с КЕП през е-портала на НАП.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент