НАП извърши проверки на над 1 500 дружества заради нелогично високи касови наличности

24 януари 2022, 12:40 495

При 609 дружества е установено разминаване за близо 337,6 млн. лева между декларираните и наличните средства

Националната агенция за приходите провери над 1 500 дружества във връзка с установени нелогично високи касови наличности. При близо 600 от тях проверките на място продължават и към момента, тъй като наличните в касите средства се преброяват, всички купюри се описват и се сравняват с посочените в счетоводството, съобщава се в сайта на НАП.

През юли 2021 г. приходната агенция започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на дружествата. Към момента на тези проверки над 1 020 дружества са декларирали изплатен дивидент на стойност близо 725 млн. лева, а 277 са заявили намерението си да го разпределят. При общо 609 дружества проверяващите са установили несъответствие за повече от 337,6 млн. лева.

Паралелно с контролната кампания на място, от Информационния център на НАП изпращат електронни писма или се обаждат на общо 11 588 рискови дружества. Целта е те да бъдат насърчени доброволно да прегледат отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети – в случай че не всички суми са действително налични в касите им. Много от дружествата, които са допуснали технически грешки, вече са се възползвали от предоставената възможност и са коригирали данните си, подавайки наново своите счетоводни отчети.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент