НАП и бизнесът предлагат софтуерна фискализация до края на януари

11 януари 2021, 10:26 651

Специална работна група, създадена от НАП, ще обсъжда механизма за алтернативна фискална отчетност за електронните магазини

НАП и работодателските и браншови организации планират да предложат до края на месец януари механизъм за софтуерна фискализация в електронната търговия. Специална работна група, създадена от НАП, ще обсъжда механизма за алтернативна фискална отчетност за електронните магазини, съобщават от приходната агенция.

По време на срещата на работната група бяха обсъдени важни въпроси, като това дали НАП да бъде фискален оператор, или да разполага с посредници в процеса. Други теми, които бяха коментирани, засягаха изчисляването на разходите и ползите за бизнеса, както и метода за криптиране и защита на данните.

От НАП смятат, че новият модел на отчетност трябва да бъде облекчен, удобен и бърз начин за отчитане на оборотите. Предвижда се софтуерната фискализация, освен да е лесна и достъпна като цена за ползване от бизнеса, да намали и фискалните щети в сектора.

Припомняме, че за електронните магазини задължителното издаване на хартиени касови бележки от фискални устройства отпадна в началото на 2020 г. Оттогава насам продажбите се отчитат и регистрират чрез „издаване на документ за продажбата, който не е издаден от фискално устройство или интегрирана система за управление на търговската дейност.“ Всички търговци, които са избрали да регистрират и отчитат продажбите си по предложения алтернативен ред от НАП, е необходимо при вписване на електронния магазин да подават допълнителна информация. Те трябва да опишат методите на плащане, които предлагат доставчиците на платежни услуги, предоставили виртуалния ПОС терминал, както и номера на терминала и сметките, по които ще получават плащания.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент