НАП е събрала общо над 30,8 млрд. лева приходи към 9 ноември 2023 г.

14 ноември 2023, 09:24 217

Това е с над 5,7 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година

До 9 ноември 2023 г. Националната агенция за приходите (НАП) е събрала общо над 30,8 млрд. лева приходи. Това е с над 5,7 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година, посочват от НАП.

Агенцията отчита и ръст от над 12% (415 млн. лева) на събираемостта на просрочени задължения.

По-високата събираемост се дължи както на предприети през годината допълнителни мерки, включващи активна комуникация и срещи с длъжниците, бързи действия по принудително изпълнение при липса на доброволни плащания, така и на внедрената от 4 април 2023 г. нова електронна услуга за публикуване на всички длъжници – физически и юридически лица (ФЛ и ЮЛ), отговарящи на определени критерии. Услугата „Предоставяне на информация за длъжници с неуредени публични задължения“ дава информация за длъжници, които не са погасили навреме данъците, осигурителните си вноски и други задължения с необезпечен остатък на дълга над 5 000 лева. С въвеждането на услугата процесът за селекция на длъжниците е изцяло автоматизиран, заложени са по-прецизни и разширени критерии, като по този начин е елиминиран субективният фактор.

Освен разширените автоматизирани критерии на селекция, в новия списък с длъжници вече са включени и граждани, които след 2019 г. до април тази година бяха извадени от него заради изискванията за защита на личните данни. Към момента в списъка на длъжниците фигурират над 125 000 фирми и граждани с неуредени задължения от около 17 млрд. лева общо. От Агенцията напомнят, че месечно над 1 000 длъжници биват отписвани от списъка, защото погасяват публичните си задължения към НАП или предоставят имущество, което да послужи за събиране на дълга.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент