НАП: Днес е крайният срок за промяна на вида на осигуряването

31 януари 2022, 11:21 549

Декларациите за това се подават в офисите на НАП или чрез Портала за електронни услуги на агенцията

До днес, 31 януари, самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Самоосигуряващите се лица се осигуряват задължително във фонд „Пенсии“ на Държавното обществено осигуряване ( ДОО), а по своя преценка могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство“.

При избор на втория фонд лицата могат да се ползват от всички осигурени социални рискове на ДОО, без трудова злополука и професионална болест и безработица. Лицата могат и да внасят осигурителни вноски на по-нисък процент само във фонд „Пенсии“ на ДОО (за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт).

В този случай обаче самоосигуряващите се нямат право на парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване, бременност и раждане, както и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и други плащания, правени от ДОО.

Видът на осигуряването може да се променя всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец, като финалният срок за това е 31 януари – днес. Декларацията може да се подаде в офис на НАП по постоянен адрес или чрез Портала за електронни услуги на агенцията с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис ( КЕП).

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент