НАП: Данъчната кампания за 2024 г. започва днес

10 януари 2024, 12:38 722

Над 85% от физическите лица подават декларациите си онлайн

Данъчната кампания за 2024 г. започва днес, 10 януари. Данъчна декларация за доходите може да бъде подадена от физическите лица до 30 април – дотогава се плаща и дължимият данък. Това стана ясно по време на пресконференция на НАП, съобщи БТА.

НАП започва данъчната кампания с нови и надградени електронни услуги в портала, които гражданите могат да ползват не само през данъчната кампания за подаване на доходите, но и през цялата година за извършване на справки и плащания.

Електронните услуги пестят много време и средства на гражданите и бизнеса, затова от приходната агенция непрекъснато работят за тяхното облекчаване и усъвършенстване. В момента над 85% от физическите лица подават декларациите си онлайн, като целта на НАП е те да станат 100%.

Има няколко начина за подаване на данъчна декларация. Най-често се прави по електронен път, чрез персонален идентификационен код (ПИК) или с електронен подпис. Декларация може да се подава и през пощата с обратна разписка, както и традиционно – в офис на НАП. Самоосигуряващите се лица подават декларация само по електронен път.

От НАП подчертават, че вече независимо къде живее лицето, къде е постоянният му адрес, заплащането на дължимия данък се извършва по една сметка за данъци в БНБ. Другото ново е, че е водеща датата, в която парите ще постъпят по сметките на НАП. Ако лицето заплати чрез физическия или виртуалния ПОС на НАП, това ще гарантира, че задълженията ще постъпят в срок и няма да има лихва за закъснение. 

До 1 април може да се ползва 5% отстъпка от дължимия за довнасяне данък, като сумата не може да е по-голяма от 500 лева. До момента на подаване на декларация желаещите да ползват отстъпката не трябва да имат неплатени задължения, а данъчната декларация трябва да е подадена по електронен път.

В първите дни на кампанията в НАП се чакат най-вече данъчни декларации от хора, които имат суми за възстановяване. Тези пари може да се получат от хората по банков път или да се оставят в НАП за покриване на старо или на очаквано ново задължение. Срокът за възстановяване е един месец.

В началото на март месец започва подаването на предварително попълнени декларации за доходите на физическите лица. С тази услуга НАП зарежда в декларацията данните, които вече има. От гражданина се иска да провери дали информацията е коректно попълнена, да добави друга (по желание) и да подаде документа. Справките за изплатените доходи от работодателите ще бъдат подадени в НАП до 28 февруари и на базата на тази информация се правят предварително попълнените декларации. НАП препоръчва да се изчака предварително попълнената декларация, защото опитът показва, че над 80% от хората ползват облекчението.

Най-масовото данъчно облекчение, което се ползва, е за деца и деца с увреждания. Тази година размерът, който може да се ползва, е аналогичен на миналогодишния – 6 000 лева за гледане на едно дете, 13 000 лева за гледане на две деца и 18 000 лева за гледане на три или повече деца. За гледане на дете с увреждане родителите могат да ползват облекчение от 12 000 лева. Важно е да се знае, че те могат да ползват и двете облекчения – за дете и за дете с увреждане.

По принцип облекченията се ползват от единия родител, но ако доходите не достигат, може да се ползват и от двамата родители. Условието да се подаде декларацията за данъчно облекчение за деца в НАП е да не е подавано облекчение при работодателя. Важно е преди това родителите да проверят дали имат предишни задължения, за да не получат отказ. Срокът за възстановяване на сумите по облекченията е един месец след проверка от страна на НАП.

Друга промяна за настоящата година е, че физическите лица имат възможност да подават и информация за доходи, които не са облагаеми, и доходи, които те искат да посочат в декларацията.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент