НАП: Бизнесът декларира повече от 82 млн. лева дивидент през третото тримесечие

29 октомври 2021, 14:38 468

Приходната агенция намира пряка връзка между засилените проверки за касови наличности и по-високите декларирани суми

През третото тримесечие на 2021 г. бизнесът в страната е декларирал изплатен дивидент в размер на 82,5 млн. лева, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП). Според приходната агенция съществува пряка връзка между протичащите почти 1 800 проверки на касовите наличности на дружествата и засиленото изплащане на дивиденти.

От НАП припомнят, че срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича на 1 ноември, като най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти. През юли НАП стартира масова кампания за проверки на касови наличности, като в рамките на проверките беше установена липсата на повече от 215 млн. лева в касите на 271 предприятия. Други 182 предприятия са декларирали, че ще разпределят дивиденти и ще внесат дължимия данък в указания за това срок.

Проверките на НАП продължават, като наличностите в касите се проверяват, описват и сравняват с описаните суми в счетоводните записвания на дружествата. Фиктивна касова наличност най-често се среща при дружества, в които средства на предприятието са използвани за лични цели и за които не съществува счетоводна отчетност, припомнят от агенцията. Счетоводителите отчитат сумите като фиктивна касова наличност, но при проверка от НАП парите не могат да бъдат представени.

Законът дава възможност на юридическите лица да разпределят дивиденти към физически лица собственици, като заплатят дължимия за това 5% данък, допълват от НАП, на което се дължат и засилените приходи в хазната през третото тримесечие на годината.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент