Над 90% от дружествата, плащащи корпоративен данък, вече са обявили приходите си пред НАП

28 юни 2022, 14:30 372

Приходната агенция напомня, че крайният срок за деклариране и внасяне на данъка е до 30 юни

Над 90% от дружествата (или близо 295 000), плащащи корпоративен данък, вече са обявили своите приходи пред НАП. При едноличните търговци, включително плащащите патентен данък и земеделските стопани, избрали да се облагат като ЕТ, броят на подалите декларации за доходите надвишава 34 700, съобщава се в сайта на приходната агенция.

От НАП напомнят, че 30 юни е крайният срок за деклариране и внасяне на данъка и окончателните социални и здравни осигурителни вноски за самоосигуряващи се лица, извършващи дейност като търговци по смисъла на ТЗ, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали този ред на облагане. До 30 юни, заедно със своята годишна данъчна декларация, те следва да подадат и декларация образец № 6 с посочен общият размер на дължимите осигурителни вноски за предходната година.

30 юни е и срокът, в който дружествата декларират и плащат корпоративен данък (по чл.92 от ЗКПО), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и данък върху дейността от опериране на кораби.

Подаването на данъчните и осигурителни декларации и документи, както и плащането към бюджета, се извършват онлайн, през портала за електронни услуги на НАП, с ПИК на НАП за физически лица или с КЕП.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент