Над 8 пъти е разликата в доходите на най-бедните и най-богатите в България

19 март 2021, 14:48 668

Страната ни заема челна позиция по неравенства в ЕС

Разликата в доходите най-бедните и най-богатите хора в България е над 8 пъти. Така страната ни застава на челно място по неравенства в Европейския съюз, сочат данни на Евростат за 2020 г., цитирани от БНР.

България е на първо място по неравенства на доходите в ЕС за втора поредна година. Средно за целия ЕС разликата е около 5,2 пъти.

Данните на Евростат показват още, че за втора поредна година страната ни е на челно място с най-високо неравенство сред останалите държави членки и според коефициента на Джини. За 2020 г. за България той се равнява на 40.

*Коефициентът на Джини (или Индекс на Джини) е най-разпространеният в света показател за измерване на неравенството по отношение на доходите, т.е. паричната разлика между благосъстоянието на бедните и богатите в едно общество. Сравнява се позицията на всяко домакинство по отношение на доходите с позициите на другите домакинства. Коефициентът се изразява в проценти – между 0 и 100. Стойността 0 показва пълно равенство в доходите, а стойността 100 – максимално неравенство (когато само един човек получава всички доходи, а всички други нямат нищо). Съответно колкото по-малка е стойността на коефициента Джини, толкова по-равномерно се разпределя доходът в една държава, и обратното – ако стойността е по-голяма, това означава, че по-голяма част от дохода се концентрира в ръцете на малка част от населението на държавата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент