Над 740 000 души ще получат подкрепа по програма за развитие на работната сила в България

9 юни 2022, 15:47 355

Програма „Развитие на човешките ресурси“ се съфинансира от Европейския социален фонд+ и националния бюджет и е насочена към социално включване на уязвимите групи и безработните лица

Правителството одобри проекта на програма „Развитие на човешките ресурси“ (ПРЧР) 2021 – 2027 г., съфинансирана от Европейския социален фонд+ и от националния бюджет. Програмата цели предоставяне на подкрепа за развитие на работната сила в България, както и преодоляване на предизвикателствата пред пазара на труда, съобщават от Министерството на труда и социалната политика.

Основна цел на програмата е да се осигурят повече и по-добри възможности за социалното включване на лицата от уязвимите групи, което включва и предоставянето на равни възможности за участие в икономическия и социалния живот на страната.

Предвижда се чрез изпълнението на финансираните по програмата процедури да се осигури подкрепа за над 740 000 души. Бюджетът на ПРЧР за посочения период е над 3,8 млрд. лева, като с тези средства ще се предоставят повече възможности за повишаване на знанията, квалификацията и уменията на заетите лица в България.

Подкрепа ще получат и най-уязвимите групи – безработни лица, лица с увреждания, лица, живеещи в бедност, деца, възрастни и представители на ромската общност. Ще бъдат осигурени по-добри възможности за развитие на младежите и предприемачите, започващи собствен бизнес, включително и социални предприятия.

Проектът на програмата е изготвен съобразно приоритетите на основните стратегически документи, които имат отношение към дейността на МТСП. Предстои да бъде изпратен и за официално одобрение от Европейската комисия.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент