Над 660 000 българи ще бъдат включени в обучения за дигитални умения

Милен Николов
Редактор
6 юни 2023, 09:37 249

Целта е адаптиране на работната сила към промените на пазара на труда в контекста на дигиталната трансформация

До 2026 г. общо над 660 000 българи ще бъдат включени в обучения за дигитални умения, съобщи Министерството на труда и социалната политика ( МТСП). Над 500 000 българи ще преминат през обучения за дигитални умения, които ще бъдат съфинансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост, а близо 160 хиляди души ще бъдат включени в различни мерки за повишаване на дигиталните умения по програма „Развитие на човешките ресурси“.

Според данните на Министерството на труда и социалната политика едва 30% от трудоспособното население в България на възраст от 16 до 74 години притежава основни дигитални умения. Около 8% от хората имат дигитални умения над средните. В същото време около 25% от малките и средни предприятия са внедрили нови технологии, докато в ЕС равнището е над 55%. Едва 6% от българските предприятия използват големите информационни масиви, 10% – услуги в облак, и 3% – изкуствен интелект.

Обученията ще бъдат с цел адаптиране на работната сила към промените на пазара на труда, предизвикани от дигиталната трансформация.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент