Над 6 млн. лева са изплатени от Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“

17 декември 2020, 00:00 552

Средствата са дадени за начислени, но неизплатени заплати

Над 6 млн. лева са изплатени от Фонд „Гарантирани вземания на работниците и служителите“ за начислени и неизплатени заплати, предава БТА.

Тези данни са обявени от социалния министър Деница Сачева в отговор на питане на депутата от БСП Георги Гьоков относно състоянието на фонда, като отразяват състоянието към края на октомври. Отделно са изплатени и 2 933 лева осигурителни вноски, като касовата наличност в края на октомври възлиза на 101 милиона лева.

Правото на гарантирани вземания за работниците възниква от датата на вписване в Търговския регистър на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност, откриване на такова и едновременното обявяване на несъстоятелност или спиране на производството поради недостатъчно имущество за покриване на разходите по него. Това право имат работниците, които са или са били на трудов договор с работодателя, независимо от срока и продължителността на работното време. В случай че спрямо работодателя е открито производство по несъстоятелност от съда, служителите имат право да получат последните 6 начислени, но неизплатени заплати през последните 36 календарни месеца.

Максималният размер не може да бъде по-малък от 2,5 минимални заплати или за 2020 г. – това са 1 525 лева, а за 2021 г. размерът е 1 625 лева. За да имат това право, работодателят трябва да е осъществявал дейност най-малко 12 месеца преди да обяви неплатежоспособност. Работникът трябва да подаде заявление в териториалното поделение на НОИ в тримесечен срок от вписването в Търговския регистър на решението за откриване на производство по несъстоятелност.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент