Над 6 000 предприятия са кандидатствали за 89 млн. лева помощ от НАП

21 януари 2021, 11:19 665

До момента броят на одобрените кандидати е над 3 200, за които са предвидени 36 млн. лева по програмата

Над 6 000 предприятия са кандидатствали за безвъзмездна финансова помощ в размер на 89 млн. лева. От следващата седмица НАП предстои да започне да изплаща средствата, които са насочени към микро-, малки и средни бизнеси, засегнати от пандемията, предаде „Монитор“.

Схемата за подкрепа на предприятията, с чието изплащане се заема приходната агенция, беше обявена в края на месец декември 2020 г. Тогава беше обявено, че бизнеси, които са били засегнати от противоепидемичните мерки, ще могат да получат безвъзмездна финансова помощ в размер до 150 000 лева. Сумата ще варира между 10 и 20% от декларирания оборот за даден период.

Срокът за кандидатстване първоначално беше до началото на януари 2021 г., но впоследствие беше удължен до 20 януари

Над 80% от получените проектни предложения вече са преминали през автоматизираната софтуерна проверка на НАП. Над 3 200 предприятия са получили предварително одобрение за финансова помощ за повече от 36 млн. лева. За всички останали кандидати ще бъдат направени допълнителни справки от инспекторите, като се проверяват декларираните данни, за да се установи дали отговарят на изискванията за допустимост до мярката.

Изплащането на сумите ще започне през следващата седмица. От НАП предвиждат да бъдат изплатени по сметките на одобрените кандидати над 30 млн. лева до 28 януари.

Европейската комисия одобри схемата и потвърди, че тя не нарушава условията във Временната рамка, т.е. помощта да не надвишава стойността от 800 000 евро на предприятие.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент