Над 54 000 деца и семействата им са получили подкрепа с услуги за ранно детско развитие по ОПРЧР 2014 – 2020

Милен Николов
Редактор
22 август 2023, 14:53 274

Услугите за ранно детско развитие са насочени към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители

Общо 54 971 деца са получили или продължават да получават комплексна подкрепа по мярката „Услуги за ранно детско развитие“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) 2014 – 2020, съобщи Министерството на труда и социалната политика. По линия на програмата е създадена мрежа за интегрирани услуги за ранно детско развитие, които са насочени към деца до 7-годишна възраст от уязвими групи, включително деца с увреждания и техните семейства, както и бъдещи родители.

През последните седем години в 65 български общини функционират центрове за ранно детско развитие, чиито услуги се финансират по ОПРЧР 2014 – 2020. Дейностите включват ранна интервенция на уврежданията и пряка работа с децата с увреждания и техните семейства, включително в домовете им. Оказана е подкрепа за дейността на семейните центрове за деца от 0 до 3-годишна възраст. С мярката „Услуги за ранно детско развитие“ е подобрен достъпът до здравна грижа, формиране на родителски умения, подобряване на семейната среда и повишаване на училищната готовност на децата за включване в образователната система, а в някои случаи е предотвратено и изоставянето им.

С децата и родителите се работи индивидуално и групово с цел посещаване на детска градина. За децата с увреждания е осигурена индивидуална педагогическа подкрепа, а за децата от уязвимите групи – допълнителна педагогическа подготовка за повишаване на училищната готовност. Подкрепата за формиране на родителски умения сред уязвимите групи едновременно с подобрената готовност на децата за учене повишава включването и задържането им в образователната система. Това спомага за ограничаване на бедността между поколенията, тъй като именно липсата на образование, което е пречка за професионалната реализация в бъдеще, е един от основните фактори за нея.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент