Над 34 млн. лeва по Плана за възстановяване и устойчивост ще получат 12 иновативни компании с печат от Европейската комисия за високи постижения

Милен Николов
Редактор
31 август 2023, 11:15 221

Общият бюджет на мярката „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“ е 118 млн. лева

Над 34 млн. лева ще получат 12 компании за създаване и развитие на иновативни услуги и продукти, съобщи Министерството на иновациите и растежа. Средствата са по четвъртата мярка от Плана за възстановяване и устойчивост по линия на Министерството на иновациите и растежа – „Подкрепа за иновативни предприятия, отличени с „Печат за високи постижения“ от ЕК.

Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лева, като документи по нея се приемат на два приема. Одобрените 12 предприятия са класирани след първия прием, който приключи през месец май тази година.

Мярката е предназначена за новаторски компании, получили „Печат за високи постижения“ от Европейския иновационен съвет, за които финансирането по програмите „Хоризонт 2020“ и „Хоризонт Европа“ не е достигнало въпреки високото качество на проектите им. Тъй като идеите и разработките на тези компании са оценени като висококачествени и развиват нови продукти и услуги с висока добавена стойност за икономиката, чрез ПВУ е осигурен ресурс за подкрепа на тези проекти.

Със средствата одобрените компании ще могат да реализират иновативни приложения в областта на информационните технологии, изкуствения интелект и работата с големи данни. Ще се подкрепят и социално ориентирани иновации за създаване на роботизирани системи в помощ на хора с увреждания, както и на алтернативи на неразградими продукти.

Предстои сключването на договорите с предприятията за отпускане на безвъзмездно финансиране, след което ще започне изпълнението на всички заложени дейности.

Вторият прием на документи се очаква да стартира в началото на 2024 г.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент