Над 30 нови е-услуги са активни в обновения електронен портал на НАП

26 септември 2022, 16:41 335

От приходната агенция напомнят, че те са достъпни с КЕП или с ПИК в обновената е-платформа

През последната година Националната агенция за приходите (НАП) разработи над 30 нови електронни услуги за улеснение на потребителите. От приходната агенция напомнят, че те са достъпни с квалифициран електронен подпис ( КЕП) или с персонален идентификационен код (ПИК) в обновената е-платформа.

Сред най-новите услуги, достъпни в сайта на НАП, са: възможност за справки с ПИК за контролни производства и за документи, които са връчени, получени или изпратени във връзка с ревизии и проверки, подаване на искане за прихващане или възстановяване на надвнесени суми, промяна на e-mail и телефон за кореспонденция и други.

Освен това обновената платформа на НАП предлага на данъкоплатците по-интуитивна навигация, улеснен достъп до информацията за всяка услуга и функционалност, улесняваща декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски на физически и юридически лица.

Потребителите с КЕП с вписан идентификатор имат възможност за автоматичен достъп до своите електронни услуги, както и тези на други граждани или предприятия, които представляват, без да е необходимо да подават заявление или да посещават лично офис на приходната агенция. Тези потребители също така могат да предоставят на други лица с КЕП пълен или частичен достъп, който впоследствие да бъде разширяван. Дадените права се отнасят за всички или за определени електронни услуги.

От НАП напомнят, че при преминаване към обновения Портал за е-услуги текущите достъпи на потребителите, притежаващи ПИК, се запазват и не се налага подаване на ново заявление или посещение на офис.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент