Над 3 700 търсещи работа лица са се възползвали от услугите на мобилните бюра по труда през юни 2023 г.

Милен Николов
Редактор
12 юли 2023, 16:33 213

От мобилните бюра по труда са се възползвали и работодатели

През юни над 3 700 търсещи работа лица са посетили организираните в страната мобилни бюра по труда, за да се запознаят с предлаганите възможности за работа, както и да се срещнат лично с представители на бизнеса, съобщи Агенцията по заетостта. Проведени 62 събития, на които експертите, включени в мобилните екипи, са предоставили на посетителите от по-малки и отдалечени населени места пълния набор от услуги на бюрата по труда.

Акцент е бил поставен върху информирането, консултирането и мотивирането за регистрация и ползване на посредническите и специализирани услуги на Агенцията по заетостта с цел осигуряване на заетост или включване в обучение. Търсещите работа, които не са клиенти на бюрото по труда, са получили информация за предимствата на регистрацията и са се запознали с основните права и задължения на регистрираните безработни и с услугите, които могат да получат като такива.

По време на събитията безработните са се запознали с общите принципи за ефективно търсене на работа и с актуалните свободни работни места в съответните региони. Мобилните екипи са представили действащите в момента програми, проекти и мерки за заетост и обучение, в които могат да се включат клиентите на бюрата по труда.

Експертите са предоставили информация за предстоящи курсове за професионална квалификация в Държавно предприятие „Българо-германски център за професионално обучение“, както и за други посреднически услуги, в т.ч. „Консултация и менторство след започване на работа“ и „Семеен трудов консултант“.

От мобилните бюра по труда са се възползвали и работодатели, които имат готовност да наемат търсещи работа лица от тези региони. Била е предоставена възможност за директни разговори между търсещи и предлагащи работа.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент