Над 2,5 млрд. лева е проектобюджетът на Столична община за 2023 г.

21 август 2023, 17:15 286

Средствата за инвестиции са 670,4 млн. лева

Проектобюджетът на Столична община за 2023 г. е в размер на 2,555 млрд. лева, съобщиха от общината.

Средствата за инвестиции са 670,4 млн. лева, като от тях 323 млн. лева са собствени средства на общината – или около 48%. 44% – или 295,6 млн. лева, са средствата, които са защитени от европейските програми за конкретни обекти, и едва 8% са целевите средства от държавния бюджет за инвестиции в София.

Най-голям дял са средствата за основен ремонт и изграждане на улици и булеварди. 200 млн. лева са предвидени за изграждането на 16 нови улици и булеварди и за основни ремонти на 36 улици, булеварди и мостове в различните райони на града.

Най-големият и стратегически пътен обект, заложен в програмата, е изграждането на третия градски ринг. Това са участъци от бул. „Тодор Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“. Изгражда се „Ломско шосе“ към околовръстния път, очаква се да започне и строителството на нови участъци от бул. „Копенхаген“ и бул. „Рожен“ – с първия ще се свържат „Самоковско шосе“ и бул. „Ал. Малинов“, а с втория ще се даде нова връзка със Северна скоростна тангента. Има готовност да се започне и разширението на ул. „Хенрих Ибсен“ от „Черни връх“ до „Сребърна“ и се работи по ул. „Йордан Радичков“ – и двата обекта са важни за натоварените южни квартали.

Работи се по новата програма за изграждане и ремонт на тротоари, по която са заложени над 48 млн. лева. Общият ѝ обем е 120 млн. лева, като средствата са осигурени и за следващите години с инвестиционен заем.

На второ място по обем на инвестициите през тази година са инфраструктурни обекти, но подземни. Това е изграждането на близо 100 км канализация в 12 квартала и населени места: кв. „Кръстова вада-изток“, кв. „Симеоново“, кв. „Суходол“, кв. „Обеля“, кв. „Бенковски“, гр. Нови Искър, гр. Банкя и квартали, и кв. „Драгалевци“. Инвестициите са в размер на 104,5 млн. лева, като 69 от тях са безвъзмездни по оперативна програма „Околна среда“. Общо 79,5 млн. лева са средствата, които се инвестират в изграждането на 3 километра ново метро – от „Хаджи Димитър“ до „Левски Г“.

В строителството на детски градини и училища се инвестират 59,6 млн. лева. Това са почти изцяло собствени средства на общината, с които се финансира строителството на 45 нови сгради на детски градини и ясли, едно ново училище в „Манастирски ливади“, нова сграда към 139-о училище, 8 училищни спортни площадки и 3 училищни спортни зали. Още 19,6 млн. лева са средствата, които се отделят за ремонти в 18 градини и 33 училища. Общо 78,2 млн. лева са инвестициите в образователна инфраструктура.

Отделно от тези средства са заложени малко над 5 млн. лева за ремонт и изграждане на повече от 160 детски площадки.

Правят се основни ремонти на 13 спортни площадки и се изграждат 3 нови спортни игрища. Най-големият от тях е скейт парка в „Надежда“, който вече се изгражда. Общият размер на инвестицията в спортни обекти е 2,6 млн. лева.

Над 56 млн. лева са средствата в сектор „Екология“. На финала са проектите за безплатна подмяна на печки на дърва и въглища с екологични варианти. Големият акцент в зелените проекти тази година е цялостното реновиране на междублокови пространства. Предвижда се изграждане на два парка – един в „Младост“ 3 и в „Красно село“. Планирано е и изграждането на градинка „Татяна Лолова“ в „Слатина“, както и тоалетни за парк „Гео Милев“.

Инвестиционната програма в областта на културата е над 29,6 млн. лева. Част от средствата са защитени европейски средства за реставрацията на минералната баня в „Овча купел“, която е паметник на културата, както и за основния ремонт на театър „София“ и за културния институт „Средец“.

8,6 млн. лева са инвестициите в нова техника и ремонти на общински болници и ДКЦ-а, сред които е и изграждането на първата общинска детска поликлиника в район „Възраждане“.

5 центъра, които предоставят социални услуги на хора без дом и на хора в неравностойно положение, ще бъдат реновирани. За тях са заложени 3 млн. лева.

Близо 2 млн. лева са предвидени за разширяване на системата за видеонаблюдение и оборудване и развитие на аварийната дирекция. Отделно 7,5 млн. лева тази година се инвестират в различни инфраструктурни проекти за пътна безопасност, изграждане и ремонт на улично осветление, нови светофарни уредби и 5 камери за контрол на скоростта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент