Над 25 000 пенсионери от чужбина са избрали да получават пенсиите си в България

25 февруари 2021, 13:46 681

Най-много лица, които са избрали да получават пенсиите си в България, са от Германия, Гърция, Испания и Русия

26 708 е броят на лицата, които живеят на територията на България и са избрали да получават у нас пенсии, отпуснати от други държави, показват данни на НОИ за 2020 г. За сравнение – през 2019 г. лицата са били 26 354. В статистиката са включени и чужди граждани, които освен българска пенсия за положен стаж в България получават и чужди пенсии.

Получаващите пенсия от Германия са 5 572 души, Гърция – 4 831, Испания – 3 496, Русия – 2 836, Чехия – 2 052, Италия – 1 801.

В случай че български пенсионер избере да живее в чужбина, НОИ превежда там пенсията му. Според правилата НОИ признава осигурителния стаж на българите, натрупан в страните от ЕС и в държави, с които страната ни има подписани спогодби, но не и осигурителния доход. Доходът има значение при отпускане на пенсия от държавата, в която се е осигурявало лицето.

Съгласно правила за координация на системите за социална сигурност в рамките на Европейския съюз при определяне правото на пенсия на лица, имащи стаж и в друга държава членка, НОИ признава тези периоди, като ги сумира с натрупаните в България. След това отпуска пенсия само на базата на българския стаж и доход. Същото се случва, когато лицето покрие изискванията за пенсия на другата страна, но на базата на тамошните осигурителни периоди. В Германия например при стаж от 5 години се придобива право на пенсия. Възрастта, на която трябва да е човек обаче, е между 65 и 67 г. – в зависимост от това през коя година е роден.

 

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент