Над 2 000 дружества декларираха данъците си през първия ден на кампанията

4 март 2022, 10:51 411

Декларациите се подават онлайн през Портала за електронни услуги на НАП

Над 2 000 дружества са подали годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци още през първия ден от кампанията – 1 март, съобщава се в сайта на НАП.

До 30 юни 2022 г. юридическите лица са задължени да декларират корпоративен данък (по чл. 92 от ЗКПО), данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия и данък върху дейността от опериране на кораби. Декларациите се подават онлайн през Портала за електронни услуги на НАП, които са достъпни с квалифициран електронен подпис ( КЕП).

Физическите лица, които извършват дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред на подлагане, също трябва да подадат годишните си данъчни декларации (по чл. 50 от ЗДДФЛ) в срок до 30 юни 2022 г.

НАП напомня също, че през следващата седмица в Портала за електронни услуги ще е достъпна и електронната предварително попълнена данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица. Потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) или с КЕП ще могат да се възползват от въведената информация за получени от тях доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от онлайн продажби, данни за закупен стаж, информация за прехвърляне на превозно средство и др.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент