Над 115 хил. младежи ще бъдат включени в заетост и обучения по ПРЧР 2021 – 2027 г.

2 юни 2023, 09:55 242

Около 190 хил. са младежите, които не учат и не работят

Подкрепата към младежите в България е залегнала като специфичен приоритет в Програмата „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027, където се очаква най-малко 115 500 младежи да бъдат включени в различни форми на заетост и обучения за придобиване на ценен опит, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Като друг механизъм за обхващане на неактивните младежи от социалното министерство посочват стартиралите шест клуба за активиране в страната, които са изнесени в квартали с най-голям процент неактивни лица. В тях се предоставя комплексна подкрепа за мотивиране и включване в пазара на труда както на младежи, така и на безработни от други възрастови групи.

Около 190 хил. са младежите, които не учат и не работят, а голяма част от мерките на министерството са насочени именно към активиране на неактивните хора на пазара на труда. В тази връзка Агенцията по заетостта изпълнява програми „Младежка заетост“, „Готови за работа“, „Започвам работа“, „Старт на кариерата“, чиято основна цел е да подкрепят младежи до 29-годишна възраст да получат търсените от работодателите знания и умения и да започнат работа. Само по проект „Готови за работа“ до момента са активирани над 40 хил. младежи, а близо 2 300 са обхванати по проект „Започвам работа“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент