Над 108 хил. са новите безработни в България от началото на 2021 г.

10 май 2021, 11:32 467

Запазва се положителната тенденция започналите работа да са повече от новорегистрираните безработни в бюрата по труда

Броят на новорегистрираните безработни лица в бюрата по труда в България е нараснал с над 3 хил. души в рамките на един месец. От началото на 2021 г. до началото на май новорегистрираните безработни в цялата страна са 108 600, сочат последните данни на НСИ и Агенцията по заетостта от специализирано наблюдение на пазара на труда, цитирано от investor.bg.

В началото на април броят на новорегистрираните безработни лица в бюрата по труда беше около 105 хил., а този на постъпилите на работа – малко над 79 хил.

Най-голям брой новорегистрирани безработни от началото на годината досега е отчетен в периода между 4 и 10 януари – над 15 700 при 3 300 устроени на работа.

През последната наблюдавана седмица (между 26 април и 2 май) в 15 области на страната новорегистрираните безработни лица са повече от започналите работа. Тази разлика е най-силно изразена в областите Видин, Монтана и Пловдив. За същия период общият брой на записаните в бюрата по труда в цялата страна е 3 776 души, а този на устроените на работа е малко над 4 000. Това потвърждава за четвърта поредна седмица тенденцията новорегистрираните безработни лица да са по-малко на брой от започналите работа чрез бюрата по труда.

Позитивна тенденция беше отчетена от Агенцията по заетостта и през март, когато беше регистриран годишен спад на безработицата в страната – понижение до 6,4%, т.е. намаление с 0,4% спрямо февруари. На годишна база Агенцията по заетостта също отчита спад с 0,2% – от 6,7% през март 2020 г.

Общо пет мерки за запазване на заетостта и подкрепа за семейства във връзка с пандемията продължават да бъдат в сила, след като правителството в оставка отпусна допълнителни 240 млн. лева за финансирането им. До края на юни бяха удължени мерките 60/40, „Запази ме“, „Заетост за теб“ и „Родители в заетост“, а до края на май – мярката за подпомагане с по 290 лева на работно място в най-пострадалите сектори: „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент