Над 1 млрд. лева са инвестирани в търговския сектор по време на кризата

20 октомври 2020, 00:00 852

Заради онлайн продажбите най-значително е увеличението при складовете и автомобилите

Над 1 млрд. лв. са средствата, вложени в сектор „Търговия; ремонт на автомобили; транспорт и складиране; хотелиерство и ресторантьорство“ през второто тримесечие на 2020 г. Инвестициите в сектора бележат значителен ръст – с 8% на годишна база, сочат данни на НСИ, цитирани от в. „Труд“.

В началото на пандемията хиляди хора останаха по домовете си, което доведе до значителен ръст на онлайн продажбите. Поради тази причина основният дял от инвестициите за придобиване на ДМА в търговията през този период са в автомобили и складове, необходими съответно за доставки и съхранение на стоки. Строителството също се представя добре – от началото на пандемията разходите за придобиване на ДМА в този сектор са над 263 млн. лева, което означава ръст с 2% на годишна база и с повече от 6% спрямо първото тримесечие на годината. С 25% на годишна база се увеличават и инвестициите в селското стопанство.

Кризата дава добра възможност за развитие на някои бизнеси, но ограничава дейността на други. Разходите за придобиване на ДМА са се свили най-значително във финансовия и застрахователния сектор – с над 36%. Причината е в преминаването към онлайн режим на обслужване с цел ограничаване на посещенията в офисите.

За разглежданото тримесечие инвестициите са най-значителни в сектора промишленост, канализация и управление на отпадъците – 1,45 млрд. лева. Те намаляват с 3,5% на годишна база по време на кризата.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент