Националният съвет за тристранно сътрудничество прие проект на МТСП за промени в Кодекса на труда

6 октомври 2023, 10:12 276

Тристранният съвет обсъди и предложението за промяна на минималната работна заплата

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази принципна подкрепа към проекта на Министерството на труда и социалната политика за промени в Кодекса на труда, свързан с усъвършенстване на нормативната уредба, регламентираща работата от разстояние. С предложените разпоредби се постига и съответствие на националното законодателство с европейската директива за командироване на работници, като се осигурява равнопоставеност при гарантиране на трудовите възнаграждения при веригите от подизпълнители, съобщиха от социалното министерство.

С цел да се осигури по-добър баланс между личния и професионалния живот на работещите от разстояние с проекта за промени в Кодекса на труда се регламентира т. нар. „право на изключване“ – правото на работника да не осъществява инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и междуседмичната си почивка.

Новите разпоредби осигуряват равнопоставеност на правата на всички работници и служители при веригите от подизпълнители за гарантиране на изплащането на техните трудови възнаграждения. При неплатени заплати те ще имат право да заведат иск срещу изпълнителя, на когото техният работодател е пряк подизпълнител. По този начин се предоставя допълнителна закрила на работниците и се минимизират предпоставките за неизплащане на техните трудови възнаграждения в случаите на неуредени търговски взаимоотношения при веригите от подизпълнители.

Тристранният съвет обсъди и Постановлението на Министерския съвет за минималната работна заплата, с което се предвижда от 1 януари 2024 г. размерът ѝ да се повиши на 933 лева, като той е определен в съответствие с разпоредбите на Кодекса на труда. С приемане на Постановлението размерът на минималната работна заплата ще се увеличи със 153 лева спрямо сегашната ѝ стойност от 780 лева, което прави ръст от 19,6%. Нетният доход на наетите на минимална работна заплата ще достигне 724 лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент