На второ четене в комисия: Приеха ръста на пенсиите и максималния осигурителен доход

11 декември 2023, 12:52 209

Депутатите не приеха майчинството през втората година за отглеждане на дете да се повиши до размера на минималната работна заплата

От 1 януари 2024 г. максималният осигурителен доход в България се увеличава на 3 750 лева. От същата дата минималната пенсия за стаж и възраст става 580 лева. Обезщетението за майчинство остава без промяна в размер на 780 лева. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, одобрявайки на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване ( ДОО) за 2024 г., съобщи investor.bg.

Текстът за увеличението на максималния осигурителен доход беше приет бързо и без дебати. Депутатите одобриха той да се повиши до 3 750 лева, като спрямо сегашният му размер ръстът е от 350 лева. 

Депутатите не приеха майчинството през втората година за отглеждане на дете да се повиши до размера на минималната работна заплата. И така размерът на обезщетението за отглеждане на дете до двегодишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя) остана 780 лева. 

Депутатите отхвърлиха предложението минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица да се увеличи от 780 на 933 лева.

И на второ четене беше прието предложението на финансовото министерство за минималния дневен размер на обезщетение за безработица в размер на 18 лева. Увеличава се максималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица от 85 лева на 107 лева, записаха депутатите от бюджетната комисия.

Беше прието и увеличението на минималната пенсия от 1 януари до 30 юни 2024 г. на 523 лева и от 1 юли на 580 лева.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент