На първо четене: Въвеждат електронна трудова книжка

26 май 2023, 13:36 470

Парламентът прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда

Парламентът прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда, съобщи БТА.

Трудовата книжка, съответно служебната книжка за държавните служители, са анахронизъм и създават значителни административни затруднения както на служителите, така и на работодателите, особено в случаи на загуба и необходимост от доказване на трудов стаж, включително чрез автоматично изчисляване на трудов стаж, се посочва в мотивите.

Със законопроекта се създава електронен регистър на заетостта, поддържан от Националната агенция за приходите, в който се вписват всички данни от трудовата книжка. Служителите имат пълен достъп до трудовото си досие.

Данните, които в момента се подават към НАП, ще бъдат подавани автоматично към регистъра на заетостта, без да се въвеждат нови изисквания за обявяване на правоотношения. Въвежда се възможност за обявяване на правоотношенията директно към регистъра в НАП, като двата режима ще съществуват паралелно, поради необходимостта част от данните да са налични и на двете места. В дългосрочен план следва да се премине към превръщане на регистъра на заетостта в единна входна точка за обявяване на правоотношения.

В преходния период, след изграждането на регистъра, се предвижда работодателите да сканират и изпращат трудовите книжки на служителите си до НАП, която да организира въвеждането им в структуриран вид. Предвид дългия срок това е минимална административна тежест върху работодателите, като освен това решава проблема с достоверността и отговорността за коректността на данните. Първоначално регистърът на заетостта се попълва на база на наличните данни в базите данни на НОИ. В този период работодателите вписват данните в регистъра, а не в трудовата книжка, се посочва в мотивите на законопроекта.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент