На първо четене: Парламентът прие промени, касаещи работата от разстояние

8 февруари 2024, 11:02 169

Въведено е т.нар. „право на изключване“

Със 136 гласа „за“ и петима „въздържали се“ парламентът прие на първо четене промени в Кодекса на труда, внесени от Министерския съвет, съобщи БНТ.

Измененията предвиждат прецизиране на работата от разстояние и са насочени към осигуряване на гъвкавост на организацията на работа и сигурност за страните от трудовото правоотношение, включително и по отношение на организацията на здравословни и безопасни условия на труд, отчитането на работа и контрола на работното време.

С предложенията са представени балансирани решения относно регулациите за работа от разстояние и отговорността за гарантиране на трудовите възнаграждения на работниците и служителите.

Въведено е т.нар. „право на изключване“, което дава право на работника или служителя, който извършва работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка.

Регламентира се и възможността за използване на автоматизирана система за отчитане на работно време, като според предложените промени работодателят е длъжен, при поискване, да предостави данни от нея на работника.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент