Мярката 60/40 ще бъде променена за юни и юли

18 юни 2021, 14:20 878

Новите правила предвиждат два прага за отпускане на средства – за бизнеси със спад на приходите между 30 и 40% и за такива със спад над 40%

Мярката 60/40 ще бъде променена за юни и юли. Предвижда се да има два прага за изискване за спад на приходите на дружествата, които ще определят различна интензивност на държавната подкрепа, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Промяната в дизайна на мярката 60/40 предстои да бъде разгледана на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество следващата седмица. Новите правила предвиждат два прага за отпускане на средства. Първият праг е за компаниите, които докажат над 40% спад на приходите. Служителите в тях ще имат право на компенсации в размер 60% от осигурителния им доход. Вторият праг е за всички бизнеси, при които има спад на приходите между 30 и 40%, като при него компенсацията ще се равнява на 50% от осигурителния доход. В момента изискването е всички компании, кандидатстващи по мярката, докажат над 20% спад на приходите.

Предстои да бъде обсъден и начинът, по който ще се изчислява спадът на приходите от продажби. Вероятно ще се прави средномесечно изчисление за периода април – май 2021 г. спрямо април – май 2019 г. Другият вариант е да се вземе за база април или май 2021 г. спрямо същия месец на 2019 г.

За размера на компенсациите ще се ползва осигурителният доход за месец април.

По думите на Пламен Димитров, промяната се налага заради липса на средства. Разходният таван, който е нотифициран в ЕК за цялата мярка 60/40, е 1,5 млрд. лева и вече е почти изразходен – остават по-малко от 100 млн. лева. А за нотифициране на по-голям таван са необходими поне два месеца.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент