МВФ рязко влоши прогнозата си за българската икономика през 2023 г.

12 октомври 2022, 11:08 551

В новия есенен икономически доклад на институцията се предвижда и по-висока и продължителна инфлация в България

Международният валутен фонд (МВФ) рязко влоши прогнозата си за българската икономика през 2023 г. В новия есенен икономически доклад на институцията се предвижда през следващата година икономиката на България да се разшири с 3%, докато преди половин година прогнозата беше за ръст с 4,5%, съобщава economic.bg.

Същевременно за 2022 г. МВФ повиши перспективата пред брутния вътрешен продукт ( БВП) на България след силните първи тримесечия. Вече се предвижда ръст с 3,9% (при 3,2%, прогнозирани в пролетния доклад).

В есенния си доклад МВФ предвижда и по-висока и продължителна инфлация в България. За тази година очакванията са за инфлация от 12,4%, а за следващата – от 5,2%. Това представлява ревизия в посока нагоре и за двете години с около 1,5 пункта.

През 2023 г. МВФ очаква безработицата в България да продължи да спада до 4,7%.

Въпреки че МВФ рязко влошава прогнозата си българската икономика през 2023 г., очакваният ръст е далеч по-висок от този на Световната банка, която предвижда едва 1,7%. Подобни прогнози важат за повечето европейски икономики, което се дължи на опасенията за рецесия, недостиг на газ и повишаване на лихвените проценти.

ДРУГИ НОВИНИ

филтър по тема:
покажи още
абонамент